Balinees koken
Weer een ervaring rijker maar dan op culinair gebied. Ik heb een Balinese kookworkshop gevolgd namelijk. Alvorens je aan de slag gaat met koken ga je eerst vroeg in de ochtend naar de markt en word je meegevoerd langs de Balinese ingrediënten die deze keuken rijk is. Alles is vers en komt direct van het land. Het is letterlijk de geuren en figuurlijk de kleuren opsnuiven van Bali. De markt opent al om 4 uur in de ochtend en sluit om 10 uur. De mensen van de vele Warungs (eettentjes) doen hier in alle vroegte hun inkopen voor de dag. Daarna wordt de markt omgetoverd tot een soort bazaar waar je allerlei Balinese dingen kunt kopen. Grappig om te zien! Ik was overigens om 8 uur op de markt en niet al om 4 uur vannacht ;-). Het koken vond plaats op een locatie met een soort open keuken temidden van de rijstvelden. Heel bijzonder weer. Volgens traditie moet er eerst een offer gemaakt worden. Dus eerst aan de slag met palmbladeren, bamboeprikkers en bloemen, met als resultaat een prachtige offer die me de rest van de dag zal beschermen. Maar liefst 9 Balinese gerechten stonden op het menu! (plus wat extra vegetarische varianten) Middels snijden tot het maken van een pasta in een vijzel van alle groenten, specerijen en kruiden wordt de basis gelegd voor alle gerechten. Wat een heerlijkheid zeg en bij alle handelingen en bereidingen kreeg je een uitgebreide uitleg over de ingrediënten. Na ongeveer 2 uur kokkerellen worden alle bereide gerechten op een prachtige manier geserveerd op een buffet en dan is het proeven en genieten! Men zegt wel eens dat de liefde door de maag van een man gaat, maar na zoveel lekkers, is mijn liefde voor Bali aangewakkerd door het ontdekken van deze keuken! En ik ben een vrouw ;-) Receptuur heb ik overigens meegekregen en ben benieuwd hoe het zal zijn als ik thuis de gerechten zal gaan proberen te maken ;-) Voor nu heb ik voor de hele dag gegeten denk ik.......